Jumat, 16 September 2016

Mie Kolok

Mie kolok/pok.

Sumber : #Sue_Norrman
Edit by : Qaseh Nurzaimarez

2 sdt alkaline/air abu/soda bicarbonate*
100ml air panas*
( Kalau menggunakan soda bicarbonate, letak dalam acuan kecil dan bakar dlm oven 1 jam suhu 160C. Bila dah siap d bakar terus salin dalam gelas dan masukkan air panas dan kuar kejap)
250gm tpg gandum

Cara:-
1) satukan yang bertanda (*) dan masukkan sikit2 ke dlm tepung. Kuar guna senduk kayu. Warnanya akan menjadi sikit kuning dan Terus kuar. Bila dan smua sebati, guna tangan utk menjadi doh. Adunan sikit kering. Jgn tambah air.
2) giling doh, lipat dua dan giling lagi. Ulang 2-3 kali dan bungkus dgn wrapping plastik.
3) rehatkan 1/2-1 jam.
4) potong doh dlm 6-8 ketul dan giling guna mesin untuk melicin 2-3 kali. Letak tepung bila melicin supaya tak melekat dan tukar ke mesin utk memotong halus(mee
5) siap satu pusingan mee tadi letakkan tepung supaya tak lekat.
6)buat sampai habis.
7) kemudian letakkan dlm kontena supaya tidak masuk angin.
8) merebus mcm mee kolok biasa.

Selamat Mencoba

Tidak ada komentar:

Posting Komentar